Blogopmaak

Trots op de resultaten die bereikt worden met de inzet van het slimme Aquatime drinkglas!

Aquatime is een slim drinkglas die 24 uur per dag monitort wat iemand drinkt. Na een enthousiaste eerste indruk van veel zorginstellingen/ziekenhuizen/thuiszorg, willen we graag ook meetbare resultaten laten zien. Een enthousiaste groep zorgmedewerkers/innovatie-specialisten hebben meegewerkt aan een aantal pilots verspreid over het hele land.


We zijn heel erg trots op de mooie resultaten die we bij onze recentste pilots hebben bereikt. Deze delen we graag met jullie. De inzet van de zorgmedewerkers was echt geweldig & heeft zeker bijgedragen tot deze mooie successen!


Het gebruik van het slimme drinkglas heeft een relatie aangetoond met:


-       Tijdsbesparing voor zorgmedewerkers en verhoging medewerkerstevredenheid

-       Positief effect op de gemoedstoestand & welzijn

-       Aanzienlijke toename in vochtinname

-       Verbetering van de fysieke gezondheid


Tijdsbesparing voor zorgmedewerkers & verhoging medewerkerstevredenheid



Vaak wordt de vochtinname van bewoners/cliënten bijgehouden in de vorm van vochtlijsten. Zorgmedewerkers noteren dagelijks elke kop koffie/glas drinken die de bewoners drinken. Het slimme drinkglas registreert dit automatisch. Het is een slim drinkglas, dus het detecteert ook als een glas wordt omgegooid/weggegooid. Het is daardoor ook een nauwkeurige meting. Vanuit het dashboard kun je met 1 druk op de knop een vochtlijst per client uitdraaien. Alle data is ook direct te integreren in het ECD. Hierdoor houden zorgmedewerkers meer tijd over per dag voor andere zaken.


“We hebben berekend dat het ongeveer 60 min scheelt, per client per dag als je een goede meting wil doen (op schrift en daarna in dossier). Door het slimme drinkglas in te zetten hebben we tijd om zelf ook een (warm) kopje koffie te drinken.”


Susanne van der Westen


Positief effect op de gemoedstoestand/welzijn & verbetering in de fysieke gezondheid


Ouderen drinken vaak te weinig. Het drinken van voldoende vocht is van groot belang voor ouderen, omdat het helpt om de geestelijke en fysieke gezondheid te verbeteren. Niet voldoende drinken kan leiden tot problemen zoals vermoeidheid, constipatie en zelfs delier.


Door te weinig te drinken, is er kans op uitdrogingsverschijnselen. Teveel drinken (zeker voor cliënten met een vochtlimiet) kan ook gevaarlijk zijn. Te weinig of teveel drinken kan fysieke gevolgen hebben. Inzicht in het drinkgedrag van cliënten is daarom essentieel om goede zorg te kunnen bieden.


Als personen meer dan 1 liter per dag drinken, dan heeft dit een positief effect op hun gemoedstoestand en welzijn. Dat is 1 van de positieve uitkomsten waarvan de relatie is aangetoond tijdens de pilot met het slimme drinkglas.

“Mevrouw is dementerend, hierdoor vergeet zij zelf drinken te pakken. Door het niet goed kunnen signaleren van de vochtintake kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan zoals obstipatie of terugkerende blaasontstekingen. Dit kan dan vervolgens weer van invloed zijn op de stemming van mevrouw.


Door de inzet van het slimme drinkglas wordt mevrouw gestimuleerd om te drinken maar daarnaast is de vochtintake en het drinkpatroon gedurende de dag ook inzichtelijk voor de zorgmedewerker. Door dit inzicht kan de zorgmedewerker mevrouw stimuleren om meer te drinken op de tijden dat zij nu te weinig drinkt. Nu het slimme drinkglas wordt ingezet is er een toename van vochtintake zichtbaar maar hieraan gerelateerd zien we ook een afname van obstipatie en het tot nu toe (4 maanden) uitblijven van urineweginfecties. Dit komt mevrouw haar welzijn/gemoedstoestand ten goede. Mevrouw is meer helder, vrolijker en heeft een verbeterde nachtrust.


Een win - win situatie dus, niet alleen voor mevrouw, maar ook voor haar naasten, de medebewoners op de huiskamer en voor zorgmedewerkers."


Henriëtte Akkerman

Aanzienlijke toename in vochtinname


Door middel van het slimme drinkglas wordt het voor ouderen gemakkelijker om de aanbevolen hoeveelheid vocht per dag te drinken. Het glas ook worden gebruikt om te controleren of iemand voldoende drinkt als deze medicijnen gebruikt die de vochtbalans van het lichaam beïnvloeden.

“Tijdens de pilot, heeft mevrouw op 60% van de dagen meer dan 1 liter vocht gedronken. Door de inzet van het slimme drinkglas heeft de zorgmedewerker inzicht in de vochtintake en kan hier gericht gedurende de dag in stimuleren wanneer mevrouw te weinig drinkt. Dit was voorheen niet inzichtelijk waardoor op dagen dat mevrouw suf en verward was zij minder dan 1 liter dronk op een dag. Hierdoor werd mevrouw nog suffer en sneller overprikkeld. Hierin zien wij nu duidelijk een verbetering dan voor de inzet van het slimme Aquatime drinkglas.”


Geja Huizing - de Haan

Ben je ook benieuwd wat Aquatime (het slimme drinkglas) voor jullie organisatie kan betekenen?

We vertellen je graag meer!

Vraag een demo aan

Neem contact met ons op

555-555-5555

Example@mail.com

Praat met ons!

Neem contact met ons op

555-555-5555

Example@mail.com

Praat met ons!

Share by: